Gilbert Thera neemt na 13 jaar afscheid van ProActive

13 jaar, 4 maanden en 5 dagen, best een lange tijd. Eerlijk gezegd had ik op woensdag 13 november 2002 niet kunnen bedenken dat dat kleine bedrijfje waar ik als parttime VBA (Visual Basic for Applications) programmeur aan de slag ging, zou uitgroeien tot het bedrijf dat het nu is.

Van Bean IT naar ProActive
Het begon toen ik een e-mail kreeg van ene Ramon Janmaat. Hij had mijn profiel op Monsterboard gezien en wilde mij bij zijn bedrijf – Bean IT – op gesprek hebben. Tijdens het gesprek zei Ramon: “Bij Bean IT maken we mooie dingen en hebben we het leuk.”

Ik ging voor de baan en werd onderdeel van een kleine, enthousiaste club mensen die inderdaad plezier heeft in hun werk en mooie dingen maakt. We begonnen met websites, maar al snel bleek dat er meer kansen voor ons lagen bij web-based oplossingen. En langzaam maar zeker begonnen we steeds meer web-based maatwerk oplossingen te ontwikkelen.

In dezelfde periode werd ik omgeschoold van VBA-er naar PHP-programmeur. Een nieuwe uitdaging die het werk alleen maar leuker maakte. We gingen steeds meer applicaties voor administratieve processen ontwikkelen.

De eerste stap die we echt concreet in de richting van het huidige ProActive zetten, kwam naar aanleiding van de Zorg en ICT Beurs. De directie vroeg of of we een schil konden maken over de verschillende, losse systemen en die samenvoegen in één systeem. Het hoefde niet helemaal perfect te zijn, zolang we maar iets konden laten zien. Iedereen zette zijn schouders eronder om het voor elkaar te boksen en dat was de geboorte van de eerste versie van ProActive. Niemand had kunnen weten wat deze eerste versie van ProActive zou betekenen voor het bedrijf.

Groei
Jaren geleden zat ik met Ramon in het keukentje van ons oude kantoor aan de Nijverheidsweg en zei dat Bean IT wel groeide. “Het zou mooi zou zijn als het bedrijf groeit tot een club van maximaal 20 personen. Dat is wel groot genoeg”, zei hij. Gelukkig groeiden we verder dan zijn voorspelling.

Inmiddels werken we met bijna 40 man op een super mooie locatie. In alles zie je dat we zijn gegroeid. De cadeaus rond de kerst waar we eerst een bierpakket en een staatslot kregen, daarna een PSP of digitale fotocamera en nu een winstuitkering waar je u tegen zegt.

Maar ook de bedrijfsuitjes maakten een groei. Eerst hadden we een middagactiviteit zoals kleiduivenschieten of blokarten en in 2009 gingen we opeens, inclusief partners, een lang weekend naar Lissabon. En daar bleef het niet bij. We zijn vaker weekendjes weggeweest met het werk: wintersport in Zwitserland, een weekendje Ardennen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Iedere keer zoekt de directie manieren om het succes van het bedrijf te delen met haar werknemers en dat is een mooie en bijzondere eigenschap.

Highlights
En zo aan het eind van een mooie tijd ga je terugkijken en nadenken over de gezellige momenten buiten werktijd met collega’s met wie je altijd kan lachen, maar ook dingen mee kan delen, als het een keer minder gaat. Ook zet het je aan het denken over je persoonlijke hoogtepunten en die waren er zeker.

In het prille begin kwam Ramon mij iedere dag iets voor achten ophalen in zijn Toyota Starlet, omdat we allebei vroeg wilden beginnen. Ik vond het zo bijzonder, mijn baas die de moeite nam om iedere dag een stukje om te rijden om mij op te halen. Het was nooit stil in de auto. Wat kan die Ramon kletsen wanneer hij op de praatstoel zit.

Wat ik ook erg bijzonder vond is dat de directie aanwezig was tijdens de opnames van mijn eerste live Gospel album. Drie mannen die niets met het geloof hadden stonden – sorry dat ik het zeg – nogal houterig in een kerk tussen de overwegend swingende mensen. Briljant om te zien vanaf het podium en zo bijzonder dat ze uit hun comfort zone te stapten om mij te supporten.

En toen ik voor mijn 5-jarige jubileum het horloge kreeg dat ik al jaren wilde hebben, moest me inhouden om geen traantje te laten toen. Het jaar heb ik Heiko eens verteld dat ik ervoor aan het sparen was. Dat heeft hij dus onthouden.

Nieuw seizoen
ProActive is veel meer dan een bedrijf, het is een groep mooie mensen die het leuk hebben en mooie dingen maken. Ik ben enorm dankbaar dat ik 13 jaar geleden ja zei tegen deze club. Dankbaar dat we samen mochten optrekken en mochten groeien. Maar nu is de tijd voor mij aangebroken om een nieuw avontuur aan te gaan. Een nieuw seizoen in mijn leven.

Toen ik begon bij ProActive zei ik voor de grap wel eens dat ik alleen weg zou gaan als ik fulltime de muziek in zou gaan of voor de kerk zou gaan werken. Nu is het zover dat ik fulltime ga werken voor Re:connect, de kerk die mijn vrouw en ik drie jaar geleden zijn gestart. Ik sta te popelen om hiermee aan de slag te gaan, maar ik zal het werken bij ProActive echt missen.

Ramon, Dirk en Heiko, hartelijk bedankt voor de jaren dat ik deel mocht zijn van jullie team. Ik hoop dat ProActive alleen nog maar verder zal groeien, meer plezier zal hebben en nog mooiere dingen zal maken.

En natuurlijk al mijn leuke, maffe en gezellige collega’s. Ik zal jullie serieus missen, bedankt voor alle lol, gekkigheid, maar ook de fijne samenwerking. Ik kom graag nog eens langs tijdens de lunch voor een potje Fifa of Mariokart.

2016-12-16T11:04:52+00:00 ProActive Nieuws|

Over de schrijver:

ProActive ontwikkelt purchase to pay oplossingen die organisaties grip geeft op hun uitgaven. Het gehele administratieve proces van inkoop tot betaling wordt zo efficiënt als mogelijk ingericht.

Laat een reactie achter