HVO Querido 2017-02-13T12:19:23+00:00
“ProActive levert de risicobeheersing waar we naar op zoek waren.”
Charles Stoelman, team manager financiële administratie HVO-Querido

HVO-Querido

3.300 medewerkers, 70 kassen en 50 locaties, met elk eigen manier van werken. “Zo een situatie is nu eenmaal foutgevoelig en dat signaleerde mijn leidinggevende op tijd”, vertelt Gerard Emmens, medewerker financiële administratie bij HVO-Querido. “Daarbovenop zorgde het handmatig overnemen van de kasboeken voor onnodig extra werk, dus namen we direct een besluit: hier gaan we mee aan de slag.”

“We begonnen met de interne mogelijkheden, zoals een zelf-ontwikkelde spreadsheet voor in Accountview. Alleen bleek dit te bewerkelijk.” Toen HVO-Querido er zelf niet uitkwam, schakelden zij adviesbureau AAG in. “We gaven aan dat we op zoek waren naar een gebruiksvriendelijk systeem om onze kas- en bankboeken op een veilige manier te beheren. ProActive was hun eerste advies.”

Samen met zijn leidinggevende, een directe collega van de financiële administratie, een administrateur en drie locatiemedewerkers bekeek Gerard Emmens het programma. “Vanuit de werkgroep hebben wij toen het ja-woord gegeven, omdat direct duidelijk was dat het systeem niet alleen tot betere beheersmogelijkheden voor ons op de financiële administratie leidt, maar ook voor de teamleiders.”

Een heldere procedure
Na de goedkeuring volgde de implementatie. “Er was een duidelijke planning opgesteld. Het was transparant welke informatie wij moesten aanleveren om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen en het was duidelijk wat wij daarvoor terug konden verwachten. Mede dankzij die goede communicatie is het gladjes verlopen.”

Zoals wel vaker gebeurt bij de introductie van een nieuw systeem, waren de medewerkers eerst vrij terughoudend. “Een nieuw programma is in het begin altijd eng, maar vanaf het moment dat zij in het programma gingen werken, was iedereen gelukkig snel om. Zelf zat ik er ook binnen een week al goed in. En zelfs een teammanager die wat conservatief is over nieuwe programma’s, was op een gegeven moment laaiend enthousiast. Zulke momenten zijn echt een overwinning.”

Cash of card?
Inmiddels werkt HVO-Querido al een anderhalf jaar met ProActive Kas & Pas+ en hebben ze daar een gestructureerde werkmethodiek voor. “Kleine uitgaven voor cliënten doen wij cash, omdat vele van onze cliënten niet overweg kunnen met digitale betaalmiddelen. Aan de andere kant staan bedrijfsmatige uitgaven. Die doen we met de prepaid-cards, tenzij het een heel grote uitgave betreft. Dat gaat dan weer op basis van inkoop.”

Ook de registratie van uitgaven is veranderd. “De functie van mijn afdeling is van een invoerfunctie naar een controlefunctie verschoven. Locatiemedewerkers registreren contante uitgaven in het digitale kasboek en wij kijken het na. Voor onze digitale uitgaven halen we een bestand uit onze ABN Amro-omgeving en importeren dat in ProActive. De mutaties komen automatisch direct in het juist bankboek terecht. Hierna gaan ze door naar locatiemedewerkers, zodat zij de uitgaven kunnen specificeren.”

Doelstelling behaald?
Nu HVO-Querido ProActive al een anderhalf jaar gebruikt, is het tijd om te reflecteren op de doelstelling en hoe zij die behaald hebben. “Wij hebben nu continu inzage in onze kassen en contante middelen. Dit betekent dat wij op elk willekeurig moment kunnen ingrijpen en niet achteraf zien dat het leed al geleden is.” Als leidinggevende heeft Charles Stoelman daar wat aan toe te voegen: “Het gebruik van minder cash is een veiligere manier van werken, dus zou ik zeggen dat ProActive de risicobeheersing levert waar we naar op zoek waren. Maar dat wisten we vooraf.”

Facts & Figures

Contact opnemen