Spendeergedrag begeleiden: kan een kind de kas doen?

In de dagelijkse gesprekken met zoonlief hebben we de laatste tijd twee steeds terugkerende onderwerpen: financiën en drankjes die alcohol bevatten. Dat laatste snap ik niet echt, aangezien ik zijn hele leven al van de blauwe knoop ben, maar dat ter zijde.

Geld door de ogen van een 8-jarige bekijken, is een fascinerend fenomeen. Prima om een playstation 4 te vragen als cadeautje-van-je-zusje-voor-je-verjaardag. Prima om je spaargeld aan het nieuwe boek van Geronimo Stilton uit te willen geven, terwijl je moeder bij de bibliotheek werkt. Het (Nibud verantwoorde) zakgeld meteen uit te geven bij de Action aan iets wat de reis tussen de winkel en onze voordeur meestal niets eens overleeft? Geen probleem.

Om de manier waarop hij met geld omgaat in goeie banen te leiden, bespreken we dit dagelijks aan de eettafel. Het resultaat is dat zijn moeder de Geronimo Stilton tegenwoordig meeneemt uit de bieb, we samen naar de Action gaan om zijn artikelkeuze te managen en dat hij begrijpt dat die Playstation er gerust een keer komt (maar nu even niet).

Schoolfinanciën zijn in veel gevallen net zo dynamisch of, zo je wilt, net zo wispelturig. Het bestuursbureau is te vergelijken met de ouders en de scholen met kinderen. Vervang de Playstation 4 door een smartboard, en het zakgeld met de kas.

Beeld ProActive nou eens in als die eettafel. Wanneer mag ik aanschuiven?

2016-12-16T14:44:32+00:00 Tip van de expert|

Over de schrijver:

Nu, met 16 jaar ervaring, combineer ik fun en gedrevenheid met professionaliteit, creativiteit en overtuiging. Dit maakt mij tot een constante verkoper met zowel focus op het (korte termijn) resultaat als op de (lange termijn) continuïteit in mijn relaties, en altijd op zoek naar de optimale werkwijze. #GTD is mijn motto, dit staat voor GETTING THINGS DONE!

Laat een reactie achter