Geschiedenis 2016-12-20T10:09:39+00:00
Sinds onze start in 1999 hebben we
mooie gebeurtenissen mee mogen maken.
De hoogtepunten staan in onze timeline.

juli 1999

Het ontstaan van ProActive

In de zomer van 1999 starten de drie studenten Ramon Janmaat en Dirk en Heiko Bonenkamp een IT-bedrijf vanuit hun studentenkamer: Bean IT Automatisering. Voor verschillende opdrachtgevers werken zij aan databases, websites en hardware.

januari 2000

Het eerste kantoor

Nadat Ramon, Dirk en Heiko “relatiebeheer systemen” en hosting aan hun portfolio hebben toegevoegd, groeit het aantal klanten sneller dan verwacht. Zij nemen een paar mensen in dienst en verhuizen van de studentenkamer naar gehuurde kantoorruimte.

februari 2002

Het online administratiesysteem

RIBW K/AM komt langs met een speciaal verzoek: zij zijn op zoek naar een systeem waarin medewerkers de kasadministratie kunnen bijhouden, zonder dat daar boekhoudkundige kennis voor nodig is. Hiervoor ontwikkelen de mannen een online systeem, tegenwoordig bekend als een SaaS-oplossing.

juli 2003

Twee nieuwe modules

Het online systeem voor de kasadministratie doet zijn werk zo goed dat RIBW K/AM terugkomt met een nieuw verzoek. Deze keer zijn zij op zoek naar een systeem voor fiatteren van inkoopfacturen en een systeem voor de verwerking van onkostendeclaraties. Ze geven hierbij de tip dat andere zorgorganisaties hier ook wel interesse in kunnen hebben.

april 2005

ProActive Verplichtingen

In navolging op het systeem voor factuurverwerking en de onkostendeclaraties komt de module om verplichtingen te registreren tot stand. Met deze verschillende modules trekt het bedrijf steeds meer klanten. Om die klantenstroom aan te kunnen, komen er meer mensen in dienst.

augustus 2005

Het eerste eigen kantoor

Naarmate er meer mensen in dienst komen, wordt de gehuurde kantoorruimte iets te krap. Aangezien het goed gaat met het bedrijf, ruilen we de gehuurde kantoorruimte in voor een eigen kantoor aan de Tappersweg in Haarlem.

februari 2007

ProActive Bankimport

De software ontwikkelt zich steeds verder. In 2007 wordt Bankimport ontwikkeld. Met deze verrijking van de Kasboek-module worden banktransacties één-op-één overgenomen vanuit de bankomgeving.

mei 2009

Opnieuw ontwikkelen via Scrum

Na tien jaar is het tijd voor een nieuwe versie van de software. Deze versie wordt vanaf de basis geheel opnieuw ontwikkeld volgens de scrum-methodiek. Dit is een flexibele ontwikkelmethode waarbij elke drie weken werkende software geleverd wordt.

april 2010

Van Bean IT naar ProActive

Na tien jaar verwelkomd te worden met “Mr. Bean” vinden de heren het wel mooi geweest. De naam Bean IT Automatisering maakt plaats voor ProActive. Het bedrijf gaat onder deze nieuwe naam door.

juli 2010

Marktleider in het onderwijs

In hetzelfde jaar dat we van naam veranderen, publiceert Strategy Partners onderzoeksgegevens over e-procurement leveranciers waaruit blijkt dat ProActive marktleider is op het gebied van factuurwerking in het onderwijs.

juli 2011

Marktleider in de zorg

Naast de titel van marktleider op het gebied van factuurverwerking in het onderwijs, komt daar in 2011 de titel voor marktleider in de zorg bij.

november 2012

FD Gazellen Awards 2012

In 2012 ontvangen wij voor het eerst een FD Gazellen nominatie. De FD Gazellen award is een prijs voor de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

december 2012

12,5 jaar ProActive, in de kerk

Ons 12,5-jarig jubileum. Inmiddels hebben we zoveel medewerkers, dat we opnieuw op zoek moeten naar een groter kantoor. Hier blijkt de Zuid-Oosterkerk uitermate geschikt voor.

januari 2013

Meer dan 250 klanten

Dat het studentbedrijfje serieuze vormen heeft aangenomen, is niet alleen te zien aan het aantal medewerkers, ook het klantenbestand wordt steeds groter. In 2013 overschrijdt het de grens van 250.

april 2013

Nederland’s leukste kantoor

Tijdens de allereerste editie van Het Leukste Kantoor van Nederland was ProActive de nummer 1. Wij wisten de jury en stemmers te overtuigen waarom we dagelijks met plezier naar onze goede, bijzonder en vooral inspirerende werkplek komen.

december 2013

Nog steeds marktleider

Strategy Partners publiceert in 2013 wederom cijfers over e-procurement. De titel van marktleider factuurverwerking in het onderwijs en de zorg blijft op naam van ProActive staan.

november 2014

Main Software 50 finalist 2014

Na twee keer op een rij genomineerd te zijn voor een FD Gazellen Award, staan we dit jaar ook in de Main Software 50; een ranglijst van de meest toonaangevende softwarebedrijven in Nederland.

maart 2015

Een ISAE 3402 Type II verklaring

Na een audit van Mazars, ontvangen wij als eerste Nederlandse ontwikkelaar van purchase to pay software een ISAE 3402 Type II verklaring. Dit is een internationaal erkend certificaat dat dient als bewijs voor de beveiliging van software, interne processen en data.

juli 2015

5 jaar marktleider

Daarnaast mogen we ons ondertussen al 5 jaar marktleider in de zorg- en onderwijssector noemen op het gebied van factuurverwerking.

november 2015

Main Software 50 finalist 2015

In oktober 2015 ontvingen we het leuke nieuws dat we voor de derde keer genomineerd waren voor de FD Gazellen Awards. Afgelopen jaar hebben we ons niet ingeschreven, anders was dit award nummer vier.

december 2015

De opsplitsing van het ontwikkelteam

Wij blijven werken aan betere software. Het ontwikkelteam wordt in tweeën gedeeld, om de focus te vergroten. Zo heeft elk team een eigen gedeelte van ProActive om aan te werken.

mei 2016

Development team Sri Lanka

ProActive gaat internationaal. Voor ons ontwikkelteam zijn wij naar Sri Lanka afgereisd op zoek naar ervaren ontwikkelaars voor ons derde ontwikkelteam.

augustus 2016

ProActive Software Deutschland

Naast onze collega's uit Sri Lanka, breidt het kantoor ook op een andere manier uit. 15 augustus openden wij ProActive Software Deutschland GmbH in Frankfurt.

oktober 2016

Vier ontwikkelteams

Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland groeien we. Onze twee Nederlandse development teams worden gesplitst in drie teams, zodat wij in totaal vier ontwikkelteams hebben.

november 2016

Main Software 50 finalist 2016

Voor de derde keer op een rij staan wij in 2016 in de Main Software 50. Tezamen met de FD Gazellen award die we eerder deze maand kregen, is dit voor ons het bewijs dat we goed bezig zijn.

FD Gazellen Awards 2016

22 november 2016 mogen wij voor de vierde keer een FD Gazellen Award ophalen. Ondanks het groot aantal bedrijven dat Nederland tegenwoordig rijker is, is ProActive één van de snelst groeiende.