Van Bakfiets naar iPad door Vanillevla

In gesprekken met prospects over het bestelgedrag binnen hun organisatie kom ik soms mooie anekdotes tegen, hier eentje waarbij ik een glimlach niet kon onderdrukken.

Ik heb een mooi voorbeeld” zei mijn gesprekspartner “en dat gaat over Vanillevla”. Je verwacht zo’n intro niet dus ik moest even schakelen. Het facilitair bureau had een belletje gekregen van een leverancier of zij alstublieft niet zoveel vanillevla wilden afnemen.

Dit leek me nogal een vreemd telefoontje voor pak hem beet, Campina, aangezien zij genegen zullen zijn juist zoveel mogelijk te verkopen. Maar wat bleek, het was geen voedings- of zuivelleverancier maar de leverancier was het plaatselijke filiaal van de Aldi.

De betreffende zorgorganisatie was decentraal ingericht. De medewerkers op de locaties zijn zelf verantwoordelijk voor het inkopen van voeding en overigen. Op één van die locaties waren de bewoners schijnbaar nogal gek op vanillevla. Om hier voldoende van te hebben ging één van de medewerkers eens in de zoveel tijd naar de Aldi om de volledige voorraad vanillevla mee te nemen – in een bakfiets.

De filiaalmanager van Aldi vroeg of zo’n bezoek in ieder geval van te voren aangekondigd kon worden zodat hij hiermee met het bestellen bij het distributiecentrum rekening kon houden.

Nou had de organisatie goede afspraken met een gedegen voedingsleverancier. Tegen een Aldi prijs werd de gewenste hoeveelheid de volgende dag op een gewenst adres afgeleverd. Dus het leek ons allebei dat bestellen bij de voorkeursleverancier ook voor de decentrale besteller voordelig zou moeten zijn.

Wat bleek, bestellers vonden hun weg niet. “Waar moet ik wat bestellen?” “Bij wie in de organisatie moet ik dan zijn?” etc.

Een duidelijk probleem en wat ons betreft een duidelijke oplossing: de medewerker vindt in zijn ProActive account een gepersonaliseerd bestelportal met webshops van voorkeursleveranciers en interne catalogi met standaard producten. De vanillevla wordt ongetwijfeld op het favorietenlijstje geplaatst en met twee muisklikken wordt het bij de juiste leverancier besteld en de volgende dag afgeleverd. ProActive: van Bakfiets naar iPad.

2016-12-16T09:33:57+00:00 Tip van de expert|

Over de schrijver:

Nu, met 16 jaar ervaring, combineer ik fun en gedrevenheid met professionaliteit, creativiteit en overtuiging. Dit maakt mij tot een constante verkoper met zowel focus op het (korte termijn) resultaat als op de (lange termijn) continuïteit in mijn relaties, en altijd op zoek naar de optimale werkwijze.

#GTD is mijn motto, dit staat voor GETTING THINGS DONE!

Laat een reactie achter